Rooibos - inaczej czerwonokrzew afrykański. Rośnie w południowej Afryce. Z zerwanych pociętych i poddanych kilkunastogodzinnej fermentacji liści sporządza się napój o czerwonym kolorze i specyficznym miodowym smaku. Napar wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego w herbatach zielonych lub czerwonych posmaku goryczy, ponieważ nie zawiera garbników będących jego przyczyną. Nie zawiera również kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń przez dzieci i osoby starsze.
Mate - napar sporządzony z liści ostrokrzewu paragwajskiego występujący pod nazwą Mate został nazwany "herbatą paragwajską", "herbatą jezuitów" lub "zielem świętego Bartłomieja". Uprawiana jest w Brazylii, Argentynie i Paragwaju. Do Europy została sprowadzona w drugiej połowie XIX wieku. Słaby napar z mate jest wzmacniający, podczas gdy mocny - staje się pobudzający. Mate działa pokrzepiająco, przyspiesza procesy myślenia, znosi uczucie senności i zmęczenia.