Mate Green
Mate to bardzo popularny napój w Ameryce Południowej. Mate nie jest herbatą. Produkowane jest z ostrokrzewu paragwajskiego, który należy do odrębnej rodziny roślin.
Ma dużą zawartość kofeiny - więcej niż kawa. Jest bogata w witaminy, mikro i makro elementy cenne dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, przyśpiesza procesy myślenia, znosi uczucie senności i zmęczenia, zwiększa odporność organizmu i oczyszcza go z toksyn opóźnia starzenie.
Sposób parzenia: tradycyjnie mate parzymy w naczynku wykonanym z tykwy zwanym calebash. Wsypujemy mate do 3/4 objętości naczynia i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Następnie odcedzamy zimną wodę i zalewamy mate wodą o temperaturze 85ºC. Tak sporządzony napar powinno pić się przez słomkę zwaną bombila. Liście możemy zalewać 3-4 krotnie. Napój można sporządzać równiez w prostszy sposób zalewając łyżeczkę mate wodą o temperaturze 85ºC w szklance lub kubku.